Mei Leaf - Oolong - Eastern Beauty (Oriental Beauty)

TOP THEE! Bai Hao Wulong - Dongfang Meiren - Oolong thee uit Nantou, Taiwan
Pluk: juni 2018 op 700 meter
pakje (25 gram)

Lees meer...
The beauty of Oriental Beauty

Eastern Beauty Santhee

Heb je ooit de echte Oriental Beauty (aka Eastern Beauty, aka Dongfang Meiren, aka White tip Oolong, aka Champagne Oolong) geproefd? Dan zul je met me eens zijn dat dit een hele unieke thee is, waarvan je geen gelijke kunt noemen. Waarom? Het is qua geur en qua smaak een explosie van fruitige en bloemige tonen; geranium, lychee, roos, rijpe druiven, met de zoetheid van honing en de frisheid van citrus met, als je geluk hebt om een echte te proeven, een boventoon van muskaatdruif en vlierbloesem. 

Wat maakt deze thee zo speciaal? Het verhaal rond deze thee is dat de bijzondere smaak verkregen wordt doordat de bladeren worden aangevreten door insecten. Niet bepaald een aanbeveling, als ik dit zo zou horen. Nee, het verhaal erachter, dat maakt dat je begrijpt dat deze thee zo speciaal is.

Een stukje historie/legende
In de 30’er jaren van de vorige eeuw was er een theeboer ‘Chang’ die thee maakte van de door insecten aangevreten bladeren. Deze thee was bijzonder onderscheidend van smaak en hij won alle prijzen die er te winnen waren. Hij schepte nogal op over zijn thee en daarom is deze thee lokaal nog steeds bekend als ‘braggers tea’ (to brag = opscheppen). 

Terpenen
Het draait bij deze thee om de terpenen. Wat zijn dat ook al weer hoor ik je denken. Terpenen zijn scheikundige stoffen die een plant, altijd met een goede reden, aanmaakt. 
Bij Oriental Beauty gaat het om drie terpenen. De eerste twee zijn de Linalool en de Geraniol. Deze zijn in de plant al aanwezig en bij de productie worden deze tot ontwikkeling doordat de theebladeren ten eerste veel langer dan gebruikelijk gedroogd worden waardoor deze terpenen geaccentueerd worden. Daarnaast worden de theebladeren tijdens het rollen van het blad nat en warm gehouden waardoor deze terpenen in nog grotere getale vrijkomen.Het gevolg is een thee die strak staat van de bloemige en fruitige tonen. Voel je het water al in je mond lopen?  

Allemaal al geweldige componenten voor een bijzondere thee! Maar dan, het verhaal is nog niet af. De reden dat deze thee zo wereldberoemd (en soms onbetaalbaar) is ligt in het feit dat de bijzondere smaak ontstaat doordat de bladeren soms inderdaad worden aangevreten door insecten, namelijk Leafhoppers (een soort van mini sprinkhaan). Dat klinkt niet erg aantrekkelijk, toch? Tot je hoort wat hierachter zit, hoe de natuur zo magnifiek in elkaar zit. 

Insecten
Hier komt het derde terpeen, Hotrienol, om de hoek kijken. In het gebied waar deze thee verbouwd wordt (op lagere hoogte dan gebruikelijk) worden de blaadjes vaak (niet altijd) belaagd door de leafhoppers. Wat doet nu de theestruik? Om zich te verweren maakt deze dit terpeen aan en stuurt dit naar de bovenste, meest sappige bladeren. De leafhoppers hebben een enorme hekel aan de geur die dit Hotrienol verspreid. Het kan ook zijn (want de geleerden zijn het hier niet helemaal over eens) dat dit terpeen Hotrienol juist andere insecten aantrekt die op hun beurt de leafhoppers weer verjagen. Anyway, deze Hotrienol maakt dat de thee gemaakt van deze bladeren nog eens een extra smaakdimensie toegevoegd krijgt in de vorm van heerlijke muskaatdruif, honing en vlierbloesem. 

Al met al, een hele bijzondere thee. Eentje die zo gewild is geworden dat er ook heel veel look-a-likes en mindere kwaliteit op de markt is. Gelukkig heeft Mei Leaf dit jaar weer een oogst gevonden die niet alleen bijzonder smakelijk is maar ook nog redelijk geprijsd.

Eastern Beauty handleiding

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »